Η Κέρκυρα ταυτίζεται με το ομηρικό νησί των Φαιάκων , το ξακουστό βασίλειο του Αλκίνοου. Οι Φιλολογικές πηγές αναφέρονται σε διάφορες ονομασίες όπως Σχερία, Δρεπάνη, Μάκρη, Φαιακία, Κόρκυρα, Κέρκυρα. Ο αρχαίος μύθος θέλει την Κέρκυρα Νύμφη που έφερε ο Ποσειδώνας στο νησί. Από το γιο του Φαίακα ονομάστηκε Φαιακία.
Η πρώτη πρωτεύουσα ιδρύθηκε από Κορινθίους στη χερσόνησο Κανόνι (Παλαιόπολη).
Τον 6ο αι. η πρωτεύουσα σταδιακά εγκατέλειψε την αρχαία της θέση και μεταφέρθηκε βορειότερα, στη μικρή χερσόνησο με τις δύο κορφές απ' όπου και το μεσαιωνικό όνομα Κορυφώ ή Κορυφή, Κορφού - όπου το 16ο αι. οι Ενετοί έχτισαν το Παλαιό Φρούριο. Τα ερείπια από παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οχυρωματικά έργα φανερώνουν το συνεχή και ακμαίο βίο του νησιού. Μεγάλη ανάπτυξη πήρε μετά τον 8ο αι.
Στον τελευταίο Ενετοτουρκικό Πόλεμο (1714-1718) η Κέρκυρα απειλήθηκε σοβαρά από τους Τούρκους, αλλά την επομένη της πρώτης επίθεσης, θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν τον Τουρκικό Στόλο.
Οι κάτοικοι απέδωσαν την ευεργετική θεομηνία στην επέμβαση του προστάτη τους Αγίου Σπυρίδωνα και κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου γίνεται λιτανεία σε ανάμνηση του γεγονότος. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 21 Μαρτίου 1800, καθόρισε την "Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων", με πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Παρά την επιτροπεία δεν παύει να είναι το πρώτο συσταθέν Ελληνικό κράτος.
Το 1864 , τα Επτάνησα ενώθηκαν με τη Ελλάδα. Η Ιόνιος Ακαδημία (1819) ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο σε Ελληνικό έδαφος. Οι καθηγητές του χρησιμοποιήθηκαν μετά την Ένωση με την Ελλάδα για να επανδρωθεί το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. |